Laat me nu toch met rust. Het voorgerecht is al door en ik heb nog veel werk aan het hoofdgerecht! Gelukkig heb ik deze namiddag het nagerecht al klaargezet: fruit, noten en pannenkoeken.
Grrr … Het is hier iedere keer hetzelfde. Ik mag altijd de saaiste klusjes in de keuken opknappen. Groenten schoonmaken en de keuken proper houden … Wat zou ik graag eens aan het vuur staan koken: perensoufflé, gevulde sardines, omelet met honing, Numidische kip, gehaktballetjes met pijnboompitten, vissenlevertjes, gemarineerde pauwenhersentjes … Dat zou mij toch ook moeten lukken, hoor!
Opgelet, hier komt het voorgerecht! Allerlei kleine hapjes: spek, slakken, paddenstoelen, gezouten visjes, zachtgekookte eieren en olijven. Het beste aardewerk uit Gallië hebben we ervoor bovengehaald. We serveren er een zachte, droge rode wijn bij, vanzelfsprekend aangelengd met water.
Dag vreemdeling, geniet je van het gezelschap van mijn meester? Ik wil toch nog een tip meegeven. Beleefdheid is hier zeer belangrijk: snel en gulzig eten doe je niet, ook boeren en winden laten is ongepast. We zitten hier namelijk niet tussen het marginale volk van de Subura!
Een drukte van jewelste in de keuken. Nog een geluk dat ik water kan halen in het impluvium (in het atrium, de centrale ruimte van de woning). Kwestie van alles proper te houden, hé. Ik sta trouwens ook in voor de presentatie van de gerechten. Onze meester staat erop dat elk gerecht een waar kunstwerkje is.
Nog even geduld, daar aan het vuur. We zijn nog volop bezig het vlees te versnijden. Zijn de olifantenslurf, de kamelenpoten, de papegaaienkoppen en de hersenen van flamingo’s al klaar?
Jaja, ik ben bijna klaar met het brood. Grmbl …
Voor de Romeinen was de vloer de Onderwereld, de Dood en de Slaap. Voedsel dat op de grond terecht kwam, viel dus in feite op het graf van een voorouder. Het voedsel behoorde toe aan de dode geesten. Door vloermozaïeken met etensresten aan te leggen werden de (boze) geesten zoet gehouden. Zouden ze echt om de tuin zijn geleid?
Oven en kookpotten uit een woning in Pompeii, Italië.
De Romeinen kenden naast het mes (de slaaf is aan het schillen) geen vork. Om soep, schaaldieren en eieren te eten gebruikten ze verschillende soorten lepels. De eerste twee exemplaren op de afbeelding zijn eierlepeltjes, de andere twee kan je vergelijken met onze soeplepels (brons, omgeving van Viterbo, Italië, te zien in het KMGK te Brussel).
Herken je wat er op het menu staat (mozaïek, Sousse, Tunesië, te zien in het Bardo Museum te Tunis)?
Voorbeeld van Gallo-Romeins aardewerk (terra sigillata uit Dragondorff, te zien in het Millau Museum te Millau).
Twee slaven versnijden vlees in de keuken ter voorbereiding van een maaltijd (fresco, te zien in het Paul Getty Museum, Malibu, Californië, VSA).
En nu maar hopen dat de broodjes vlug gebakken zijn, zodat de slaaf ze kan opdienen (mozaïek, Carthago, huidige Tunesië, te zien in het Louvre te Parijs).