HOME > Programmatuur > Internet > Enkele internettoepassingen > IRC

 

Wat is IRC?

Veel mensen gebruiken het internet om te chatten. Je bent misschien gewoon om te chatten in een chatbox op een website. De meest oorspronkelijke vorm van chatten zag in 1988 in Finland het levenslicht. Jarkko Oikarinen werkte aan de universiteit van Oulu en uit verveling ontwikkelde hij daar een programmaatje waarmee gebruikers teksten via een bulletin board (een digitaal prikbord) konden uitwisselen. Internet Relay Chat (ofwel IRC) was geboren en verspreidde zich niet lang daarna razendsnel over de wereld. In het begin bestond chatten uit niet veel meer dat het on line kunnen uitwisselen van karakters. Een aantal jaren later volgden de eerste programma’s die ook grafische icoontjes en beelden over het chatprotocol konden meezenden.

Hoewel IRC voor veel internetters nog steeds een synoniem is voor chatten, zijn er sinds 1988 tientallen andere chatprotocollen ontwikkeld en op de markt gebracht. Bekend zijn onder andere ICQ (ik zoek jou), AIM, MSN Messenger of Windows Live Messenger van Microsoft en Yahoo! Messenger.

De Nederlandse term voor chatten is kletsen of keuvelen.

IRC (Internet Relay Chat) is ook zo een babbeldoos of babbelbox, een chatroom, waar mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten en met elkaar praten over willekeurige onderwerpen, meestal op een bepaald kanaal (een kleinere groep mensen, vaak met een bepaald onderwerp van gesprek) of in privé-gesprek (/msg). Wat je intikt, verschijnt enkele seconden later op het scherm van alle andere deelnemers die op hetzelfde IRC-kanaal hebben afgestemd. 

 
Een andere vorm van chatten dan IRC...

Om te chatten op IRC heb je ook een speciaal programma nodig dat je moet installeren op je computer. Er zijn veel verschillende programma's die je hiervoor kunt gebruiken. Kijk maar eens op de bekende downloadsite Tucows onder internet/IRC, dan zie je dat er aardig wat keuze is.

Er bestaan een aantal IRC-netten, die telkens gevormd worden door servers die met elkaar in verbinding staan. Belangrijke netten zijn Efnet, UnderNet en Dalnet. Op alle servers die bij een bepaald IRC-net horen zijn dezelfde kanalen actief.

Wat is een kanaal?
Een kanaal is een tijdelijke babbelbox. Zo zijn er kanalen waar je hulp kunt vinden voor software- of hardwareproblemen, er worden discussies over politiek gehouden, je kunt er wereldnieuws krijgen van mensen die in de landen/steden zijn waar de actuele nieuwsfeiten plaatsvinden, en nog veel, veel meer.

Als de laatste deelnemer een kanaal verlaat, wordt het kanaal opgeheven. Een aantal kanalen zijn echter min of meer permanent. Om te voorkomen dat het kanaal leeg is, en dus opgeheven wordt, wordt er een 'bot' geïnstalleerd. Een bot (kort voor robot) is een programma/script dat voortdurend actief is.

Zo'n kanaal heeft een naam en één of meerdere operators, te herkennen aan het apenstaartje ('@') voor hun naam. Operators zijn de baas op het kanaal en hebben de beschikking over een aantal extra commando's om korte metten te maken met vervelende chatters die hun kanalen komen vervuilen. Ook kunnen ze aan anderen de operatorstatus toekennen.

Wie kan er nieuwe kanalen maken?
Iedereen die daar zin in heeft. Degene die een nieuw kanaal opricht is automatisch de operator van dat kanaal.

Wat moet je kennen?
IRC is een toepassing waarbij je soms commando's moet gebruiken. De meest gebruikte commando's vind je in het overzicht IRC-commando's.

Om aan IRC mee te kunnen doen moet je, zoals bij andere chatprogramma's, een 'nickname' (bijnaam) hebben. Iedereen op IRC heeft een bijnaam en het is daarom niet altijd duidelijk of iedereen de persoon is die hij of zij lijkt te zijn. Veel mannen schijnen het erg leuk te vinden zich als een vrouw voor te doen en misschien ook wel andersom.

Voor een visuele indruk van wat IRC is, kun je het voorbeeld bekijken.

Hoe werkt IRC?
Om met IRC te chatten is het niet echt nodig om te weten hoe de techniek erachter werkt. Maar het is op zich best leuk om er wat meer over te weten.

IRC werkt ongeveer als volgt: verspreid over de hele wereld staan IRC-servers. Op deze servers lopen computerprogramma's die met mekaar communiceren.

Gebruikers verbinden zich met deze servers door middel van een IRC-programma. Als je met deze IRC-client 'inlogt' op een IRC-server stuurt deze alle berichten die jij typt naar de andere servers. Je hoeft niet op dezelfde server als iemand anders te zijn ingelogd om met die persoon te kunnen praten, zolang je maar op hetzelfde netwerk bent ingelogd. Iedereen die op een willekeurige server is aangesloten kan dan jouw bericht lezen, en natuurlijk wat terug zeggen!

Op het plaatje hiernaast is een IRC-netwerk grafisch weergegeven. Zoals te zien is, staan niet alle servers rechtstreeks met elkaar in verbinding. Een bericht moet vaak over meerdere servers reizen voordat het aan de andere kant van de wereld is. Hierdoor kan het soms wel 20 tot 30 seconden duren voordat een bericht gelezen wordt. Zeker als het 'druk' is op het internet kan het wel eens even duren! Hou er dus rekening mee dat je niet altijd een snelle reactie krijgt op wat je hebt geschreven!

 

Meer over je chatprofiel.