HOME > Programmatuur > Internet > Enkele internettoepassingen > Provider

 

Provider

Om op internet te komen is een bedrijf nodig dat een persoonlijke aansluiting regelt. Dit wordt een provider genoemd. 

De provider of internetaanbieder is een bedrijf dat de gebruiker al dan niet gratis toegang biedt tot het internationale computernetwerk.

Concreet betekent dit dat je via je pc en je modem naar een inbelpunt van de provider (PoP, Point of Presence) belt, waar een andere modem antwoordt en je oproep doorsluist naar het uitgebreid computersysteem van de provider dat via speciale telefoonlijnen constant in verbinding staat met het internet.

Op de computer van de provider is ook ruimte beschikbaar die als postbus dient. De inkomende post wordt hierin bewaard en kan op elk gewenst moment worden geraadpleegd. Verder hebben veel providers ruimte beschikbaar gesteld waar een abonnee informatie op kan zetten die vervolgens op het World Wide Web als webpagina's door iedereen is te bekijken.

De oprit van de informatiesnelweg

Je kunt op allerlei manieren je pc verbinden met het internet. De meest voorkomende zijn de kabel- en de telefoonverbinding. Via de kabeldistributie kunnen naast tv- en radiosignalen ook andere digitale signalen de huiskamer bereiken. Met een kabelmodem koppel je de computer hier aan. Zo beschik je over een breedbandverbinding via de kabel. 
De telefoonverbinding schept vele mogelijkheden. Een gewone modem kan reeds voor een verbinding zorgen. Dit noemen we een smalbandverbinding. Wens je echter een snellere breedbandverbinding dan kies je voor ISDN of beter nog ADSL.

Informatiedragers

Er bestaan verschillende soorten kabels die geschikt zijn om informatie te transporteren, zoals gedraaide koperparen (voor telefonie) en coaxkabels (voor kabeldistributie).

Een andere informatiedrager is glasvezelkabel. Bij een glasvezelkabel wordt informatie niet in de vorm van elektrische pulsen verzonden maar in de vorm van lichtflitsen: bit 1 kan op die manier worden voorgesteld als 'wel een lichtflits', bit 0 als 'geen lichtflits'. Het grote voordeel van glasvezel ten opzichte van andere transportkanalen is de enorme 'bandbreedte': dit is de maximale hoeveelheid informatie die (per tijdseenheid) via zo'n kabel kan worden verzonden. Deze grote bandbreedte kan worden aangewend om zeer veel gegevens (bijvoorbeeld digitale videobeelden) met zeer hoge snelheden te verzenden of om verschillende informatiestromen (bijvoorbeeld honderden telefoongesprekken) tegelijkertijd via dezelfde kabel te versturen.

Kabeltoegang

Als meer mensen via de kabel internetten, wordt het dan traag?

De drukte op het internet is altijd afhankelijk van het aantal gelijktijdige gebruikers. Dat geldt als je inbelt met een gewone modem via de telefoon of via ADSL naar internet natuurlijk ook. Slechts tot het inbelpunt heb je een eigen telefoonlijn ter beschikking. En vanaf dat punt deel je de verbinding met anderen. Bij verbindingen met grote capaciteit kunnen dat heel veel inbellers tegelijkertijd zijn, bij een beperkte bandbreedte merk je dit veel sneller.

Wel treffen de providers een aantal maatregelen: de hoeveelheid verkeer wordt continu gemeten. Informatie die door veel abonnees wordt opgevraagd, wordt automatisch op een computer ("Proxy-server") opgeslagen en is dus zeer snel beschikbaar.

ADSL

ADSL = ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een techniek om breedband internettoegang mogelijk te maken over een koperen telefoondraad. Je analoge telefoonlijn wordt door middel van een splitter in tweeën opgesplitst: de lage frequenties dienen voor spraak, de hoge voor internet. Om ADSL te kunnen gebruiken heb je een telefoonaansluiting, een telefoonabonnement en een ADSL-modem nodig.

ISDN en ADSL gebruiken het telefoonnet als transportweg voor datacommunicatie, maar versturen de informatie digitaal in plaats van analoog. Hierdoor is de kwaliteit van het informatietransport hoger én sneller. Je kunt tegelijkertijd bellen of gebeld worden én surfen op het net.

Proxy-server

Een proxy-server is een computer die de meest opgevraagde informatie bewaart. Als je een webpagina opvraagt kijkt de proxy-server eerst of die webpagina al eerder door iemand anders is opgevraagd. Is dat zo, dan staat de webpagina nog op de proxy-server en krijg je haar razendsnel op je pc. Is dat niet het geval, dan wordt de pagina alsnog opgehaald.

Het programma van de proxy-server is intelligent en zorgt ervoor dat pagina's die regelmatig wijzigen 'vers' aanwezig zijn. Voorbeelden, waarbij dit nodig is, zijn o.a. verkeersinformatie via Teletekst.

Op www.vergelijking.be vind je een tabel met de meeste breedbandproviders. Je komt er iets meer te weten over de diensten die ze aanbieden en wat je hiervoor moet betalen.