HOME > Programmatuur > Internet > Enkele internettoepassingen > Videoconferentie

 

Videoconferentie

In het moderne zakenleven worden talloze vergaderingen gehouden. Professionele videoconferentiesystemen combineren de snelheid van telefonisch overleg met de kracht van het beeld. De moderne communicatieapparatuur garandeert dat je zonder tijdverlies en zonder reis- en verblijfskosten kunt vergaderen met anderen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, maar ook met mensen in een ander pand in dezelfde stad. Vanachter je bureau in je eigen omgeving! De kwaliteit van de moderne systemen voor videoconferentie is zo goed dat het is alsof je gesprekspartner zich bij jou in dezelfde ruimte bevindt. Het beleggen van een (internationale) vergadering was nog nooit zo eenvoudig!

Bij videoconferencing worden de audio- en videosignalen in een stroom van datapakketjes over het netwerk verstuurd. Elke deelnemer aan een videoconferentie gebruikt twee van deze datastromen, één om de signalen van de andere deelnemers te kunnen bekijken en één om zelf video en audio te kunnen uitsturen. Hierdoor is conferencing een toepassing die relatief veel bandbreedte nodig heeft.

Bij datatransmissie tijdens een videoconferentie vervullen de netwerkprotocollen TCP en UDP ieder een eigen functie.

twee-weg communicatie

beeld en klank

real time (<1 seconde)

Netwerktransport

Bij een videoconferentie worden beeld en geluid van een spreker eerst sterk gecomprimeerd in de eigen computer voordat ze worden verstuurd over het internet. Dit comprimeren moet razendsnel gebeuren, anders treedt een hinderlijke vertraging op in de verbinding. De gecomprimeerde datastroom wordt vervolgens verdeeld in kleine pakketjes, die onafhankelijk van mekaar via het internet naar de bestemming gaan.

In de computer van de ontvanger(s) van het signaal worden de pakketjes in de juiste volgorde gezet en gedecomprimeerd. De stroom wordt vervolgens tijdelijk opgeslagen in een buffer in de computer van de gebruiker. Deze buffer vangt kleine vertragingen op als die zich voordoen in het netwerk. Hierdoor kan het afspelen soepel verlopen. De datastroom wordt met een natuurlijke snelheid - real time - afgespeeld, zodat de ontvanger(s) beeld en geluid van de spreker kunnen volgen.

Snelheid is van doorslaggevend belang, zeker bij conferencing, omdat er geen natuurlijk gesprek mogelijk is als beeld of geluid ernstig haperen. Volledigheid is relatief minder belangrijk. Een videoconferentie kan gewoon doorgaan als een beperkt aantal pakketjes onderweg zoekraakt. Hierdoor gaan slechts wat details in het video- of audiosignaal verloren. Bij veel andere internettoepassingen is het juist andersom: het geeft niets als een e-mail een halve seconde later aankomt, maar als er delen uit de tekst verdwijnen, is het resultaat waardeloos.

Deze verschillende eisen aan de communicatiesnelheid en de betrouwbaarheid komen tot uiting in de toepassing van twee verschillende netwerkprotocollen. Voor 'gewone' internettoepassingen zoals het World Wide Web en e-mail wordt gebruik gemaakt van het Transmission Control Protocol (TCP). Dit zorgt voor een betrouwbaar transport van alle pakketjes over het internet. Als er onderweg een pakketje verloren gaat, wordt het net zo lang opnieuw verzonden, totdat het bestand heelhuids is overgekomen.

UDP (User Datagram Protocol), dat gebruikt wordt bij het doorgeven van onder andere audio- en videobestanden, gaat heel anders tewerk: alle pakketjes worden zo snel mogelijk verzonden, zonder dat steeds wordt gecontroleerd of alles wel is aangekomen. UDP is daardoor veel sneller dan TCP, maar ook een stuk onbetrouwbaarder. Reden waarom sommige internetkenners het protocol ook wel 'Unreliable (onbetrouwbaar) Datagram Protocol' noemen.

Bij conferencing worden beide protocollen gebruikt. TCP wordt gebruikt bij het opzetten van sessies en bij het uitwisselen van bestanden, omdat betrouwbaarheid hierbij van groot belang is. Voor het doorgeven van video-, audio- en statusinformatie wordt UDP gebruikt. Snelheid is hierbij belangrijker dan volledige betrouwbaarheid.

Deze technieken worden ook gebruikt bij streaming van video- en audiobestanden.