HOME > Programmatuur > Internet > E-mail > Aangehechte bestanden

 

Aangehechte bestanden

Meesturen

TIP    Verkeerd bestand bijgesloten?
Als je met de rechtermuisknop op het pictogram van een bijlage klikt, verschijnt een snelmenu waarmee je de bijlage kunt verwijderen. Daarna kun je het goede bestand alsnog toevoegen.

Hou er rekening mee dat de ontvanger soms geen bijlagen kan bekijken. Bijvoorbeeld bedrijfsnetwerken hebben dikwijls een firewall waarbij bijlagen niet toegelaten zijn of waarbij een maximale grootte is ingesteld. Bovendien moet je de vraag stellen: ‘Heeft de ontvanger het programma waarmee jij de bijlage maakte?’ Zoniet is het bekijken ervan dikwijls ook onmogelijk.

Terzijde: als je een attachment ontvangt waarover niet van te voren met je overlegd is, kan dit afkomstig zijn van een virus (of eigenlijk: een worm) dat zichzelf op deze manier verspreidt (en zich mogelijk voordoet als een bekende). Om deze reden doe je er verstandig aan om attachments waarvan je niet tevoren op de hoogte gesteld bent, ongeopend weg te gooien, zelfs als de (al dan niet bekende) afzender je om advies vraagt of je zijn/haar liefde verklaart. (Overigens kunnen ook goedbedoelde attachments onbedoeld een virus verspreiden.)

Stuur geen grote bestanden mee als attachment zonder dat de ontvanger dit volume ook verwacht. Je kunt foto's of bestanden kleiner maken met een compressieprogramma. Op die manier maak je het bijgevoegde bestand soms meer dan de helft kleiner. Als je daarbij de optie gebruikt dat het 'self-expanding' wordt, dan gaat dit bestand zich op eigen kracht terug decomprimeren.

Slepen en neerzetten

Nog gemakkelijker is het om een bestand toe te voegen met slepen en neerzetten. Open naast het berichtvenster een mapvenster van de map waar het bestand zich bevindt (mag ook met de Verkenner). Selecteer het bestand met de linkermuisknop (muisknop ingedrukt houden), sleep het naar het berichtvenster en laat het daar los (muisknop loslaten).

TIP
Als je het bestand of de bestanden comprimeert voordat je ze per e-mail verstuurt, dan bespaar je niet alleen jezelf maar ook de ontvanger van het bericht heel wat kosten of mailboxruimte. Immers: hoe groter het bestand, hoe langer het duurt om het te verzenden en te ontvangen, hoe meer de telefoonmaatschappij incasseert. Zelfs al heb je een breedbandverbinding dan kan de grootte van de mailbox van de ontvanger toch nog problemen opleveren.
Zorg er wel voor dat je een compressieprogramma gebruikt waarvan je weet dat de geadresseerde het ook heeft. Is dat niet het geval, dan kun je er een zelfuitpakkend archief van maken (self extractor). Dan heeft de ontvanger helemaal geen programma nodig. De meeste compressieprogramma's kunnen self extractors maken.

Hoe je een bestand comprimeert leer je hier: Comprimeren en decomprimeren

Ontvangen

Ontvang je zelf een bericht met een bijlage, dan zie je dat meteen. Zowel in de berichtenlijst als in het voorbeeldvenster wordt namelijk een paperclip zichtbaar.

Klik je in het voorbeeldvenster op het paperclipje, dan klapt er een lijst open met de bestandsnamen van alle bijlagen. Als je daar op één van de namen klikt, wordt het bestand met het bijbehorende programma geopend (Word, Excel, PowerPoint, ...). Voor sommige bestanden krijg je de vraag of je het bestand wil openen of wil opslaan.

Opende je een ontvangen bericht in een apart venster, dan verschijnt er voor elke bijlage een pictogram onder in het venster. Hier moet je dubbelklikken om de bijlage te openen. Door rechtsklikken op de bijlage kun je via het snelmenu het bestand ook opslaan, afdrukken, ... .