HOME > Apparatuur > Geheugens > Interne geheugens > RAM

 

RAM

Het RAM-geheugen bevat de gegevens die de processor verwerkt en het resultaat van deze verwerking. Ook de programma's worden in dit geheugen ingeladen.
RAM-geheugen heeft stroom nodig om te werken: als de stroom uitvalt ben je alle gegevens kwijt! Het wordt daarom ook een 'vluchtig' geheugen genoemd.

Bijvoorbeeld: de tekst die je via je tekstverwerker intikt zal in het RAM-geheugen bewaard worden tot je het bevel geeft om de tekst op een extern geheugen, zoals de diskette, te bewaren.

De hoeveelheid geheugen wordt uitgedrukt in bytes, waarbij elke byte één teken vertegenwoordigt. De hoeveelheid geheugen die je nodig hebt in je computer is afhankelijk van de hoeveelheid geheugen die de software die je wenst te gebruiken vereist. De minimum hoeveelheid blijft toenemen omdat de software producenten steeds meer gesofistikeerde producten ontwikkelen. Bij de meeste toestellen is het geheugen uitbreidbaar zodat je achteraf nog geheugen kan toevoegen.

De eenheid van geheugencapaciteit is de byte. Eenvoudig kun je stellen dat een tekst van tien letters ook tien bytes geheugen nodig heeft. Momenteel is een RAM-geheugen van 512 MB (M = mega = miljoen, B = bytes) geen overdreven luxe.

Kenmerken van Random Access Memory (geheugen waar je vrije toegang toe hebt):